Index of / Hasan Ünlü KILINÇ

Fantastic World and Software Fetishist

Science & Art & Philosophy

Contact Me

Name Date
Android Activity Sınıfı

Android Activity Sınıfı

AndroidHoca

Merhaba arkadaşlar bugün Activity sınıflarını inceleyeceğiz .Önce bir Android projesinin mimarisini genel olarak gözlemleyelim:

Activity sınıfı tarafından oluşturulan nesneler uygulama içinde kullanılan ekranları temsil ederler. Kullanıcı yeni bir ekrana geçtiğinde Context.startActivity metoduyla bu ekran başlatılır. Eğer yeni Activity,AndroidManifest dosyasında tanımlı değilse uygulamamız çökecektir.

<activity
            android:name=".MainActivity"
            android:label="@string/title_activity_main" >
            <intent-filter>
                <action android:name="android.intent.action.MAIN" />
 
                <category android:name="android.intent.category.LAUNCHER" />
            </intent-filter>
        </activity>

Her uygulamanın LAUNCHER olarak tanımlı bir Activity sınıfı olmalıdır. Bu şekilde tanımlanmış birActivity, uygulama ilk açıldığında otomatik olarak harekete geçer ve kullanıcının karşısına çıkan ilk ekran olur.

Activity dosyaları ilk çalıştıklarında onCreate metodu devreye girer. Bu metotta genel olaraksetContentView metodu çalıştırılarak bir layout dosyasından ekran tasarımı yüklenir. Eğer ekran ilk oluştuğunda tanımlanması gereken başka değişkenler ve aksiyonlar varsa, onlar da onCreate metodu içinde gerçekleştirilebilirler.

 

@Override
    public void onCreate(Bundle savedInstanceState) {
 
        super.onCreate(savedInstanceState);
        setContentView(R.layout.activity_main);
 
        new LoadDatabaseTask().execute((Void) null);
    }

onCreate dışında bir Activity’nin yaşam döngüsü içerisinde başka metotlar da harekete geçirilir. Bu metotları sıralarsak;

Yukarıdaki metotlar bir Activity’nin yaşamını kontrol etmemize yardımcı olur. Özellikle kullanıcı bir ayarı kaydediyorsa ya da oyun oynuyorsa ve bu sırada bir telefon konuşması başlayacaksa anlık durumları kaydetmemiz için bu metotların çalışma esaslarını bilmeliyiz.

Herhangi bir ekranın Activity sınıfı tarafından oluşturulması yeterlidir. Ancak bunun yanında Android işletim sistemi, sık kullanılan ekranlara özel Activity sınıfları sağlar. Bunlara göz atarsak;

İlerleyen bölümlerde yer alan örneklerde, bu Activity’leri kullanarak uygulamaların ekranları oluşturucağız.

About Post Author


Tags: ,


Leave a Reply