Her programcının elinde sonunda kullanacağı programlar bunlar 🙂 Başlangıçta olmasa bile profesyonel anlamda çalışmaya başladığınızda yana yakıla arayacağınız bir alettir. Bende bu duruma düştüm ve soluğu Hz. Google’da buldum. Ordan “Eclipse Projesi nasıl ortak kullanılır?” ‘a ve ordan da bu yazıya ulaştım umarım sizinde işinizi görür. Emek edene çok teşekkürler
Versiyonlama sistemleri yazılımın olmazsa olmazlarındandır. SVN (Subversion) de bunların başında gelir. Orta veya büyük ölçekli yazılımlar yapıyorsanız geliştiriciler arasında ki kod iletişimi daha kolay sağlamak ve yazılımın geliştirme aşamalarını detaylı bir şekilde görmek istiyorsanız bu sistemleri kullanmak zorundasınız artık.
En çok bilinen ve kullanılan versiyonlama sistemleri:
Bu sistemlerden CVS ve SVN kodların commit edildiği merkez bir depoya sahip ve geliştiriciler buradan kodların en güncel hallerini kendi geliştirme ortamlarına çekerek geliştirmelerini yapabilir durumda oluyorlar.
GİT ise daha yeni bir versiyonlama sistemi olup merkez bir depodan hariç olarak her kullanıcının kendi geliştirme ortamları da başka geliştiriciler için bir depo halini alıyor. Bu sistemlerde yedekleme işlemleri daha kaliteli oluyor çünkü birden çok bilgisayar depo halinde.
Versiyonlama sistemleri kullanmak için illa bir yazılım projesi geliştirmeye de gerek yok. Bitirme tezinizi bile bu sistemler üzerinde yazabilirsiniz. Bu da çok işinize yarar çünkü bu sistemlerde bir önceki ve 1. versiyonla 10. versiyon arasında yazdığım ödevde neler değişmiş bunların hepsi tutuluyor ve kontrol altında.
Ben işyerinde ve kendi projelerimde SVN kullanıyorum. bu sitede versiyonlar her committe 1 artarak devam eder.(1.versiyon, 2.versiyon şeklinde). Ayrıca yama çıkarmak ve versiyonlamak diğerlerine göre daha kolaydır.
Peki niye başlık Windows 7 ve SVN ?
Olaylar şöyle gelişti. Önceden geliştirdiğim bir proje vardı windows da php ile. Bunu biraz daha geliştireyim dedim kendi kendime. Versiyonlama sistemlerine alışınca, bunsuz kod geliştirmek de o kadar zor oluyor. Bu yüzden Windows 7 de SVN i nası kurarım ederim diye araştırdım Türkçe kaynak da göremedim pek o yüzden burada paylaşayım nasıl yapıldığını dedim. Eğer linux sistem kullanıyorsanız zaten bu sistemler kurulu olarak gelir genellikle ya da çok basittir kurması.
http://www.open.collab.net/downloads/subversion/ adresinden subversion u indirip klasik next next olaylarıyla SVN kurulumunu bilgisayarına yapıyorsunuz. Ben normalde geliştirmeleri linux sistemler üzerinde yaptığımdan terminal üzerinden svn in kendine has komutlarıyla geliştirmemi yapıyorum(Bu komutları da başka bir yazıda anlatmayı düşünüyorum) . Windows ta svn, komut satırı çalıştırıldığında gelen siyah ekranla da yapılabilir fakat windows kullanıcıları bu terminali pek sevmediklerinden grafik ortamda çalışan başka bir program kurmaları gerekmekte. TortoiseSVN adlı programla işlerini hiç bir komut ezberlemeden çok rahat hızlı bir şekilde yapabilirsiziniz. Peki nasıl olucak..İlk olarak http://tortoisesvn.sourceforge.net/downloads adresinden uyumlu paketi indirip yine next next mantığını kullanarak kurulumu yapın bilgisayarınıza. Kurulumu yaptıktan(restart gerektirebilir bu) herhangi bir klasör veya dosyanın üzerine gelip sağ tıklayınca tortoise svn linkini görürsünüz zaten. Ayarlarınıda çıkan pencereden yapabilirsiniz. Bunlar tamam da ben hala bir şey versiyonlamıyorum diyorsanız okumaya devam.Kurulumları tamamladınız ve artık kendinize bir depo (repository) yapmaya geldi sıra. Bunun için silmeyeceğinizi düşündüğünüz bir yerde örneğin C:\SVN diye bir klasör oluşturun. Bundan sonra kendi projem için nasıl oluşturduğuma göre anlatmaya devam edeyim. Bu SVN klasörüne girdikten sonra içinde benim yeni projem için “arayüz” adlı bir klasör oluşturdum. şöyle bir görüntüm var:
Bunları yaptıktan sonra arayüz klasörümüze sağ tıklayalım ve depomuzu oluşturalım. Şu görüntüye göre yapmalıyız.
Başarılı olarak oluşturuldu uyarısını aldıktan sonra klasörümüzün içinde şu yapı oluşacaktır.
Daha sonra buraya projemizin aktarmamız gerekiyor(initial import). Bunun için herhangi bir yerde temp “diye” bir klasör oluşturun. Bu klasörün içinede “trunk”, “tags”, “branches” adlı 3 klasör daha oluşturun. Bunlarıda başka bir yazıda anlatacağım. Daha sonra projenizdeki dosyalarıda trunk klasörüne taşıyın. Gereksiz dosyaları da silin buradan. Sonra “tmp” klasörüne sağ tıklayın ve TortoiseSvn -> İmport yolunu izleyin.
Buraya tıkladıktan sonra ekrana bir bilgi ekranı çıkacak ve burada da deponun nerede olduğu bilgilerini girip Ok tuşuna basılmalı. Daha sonra dosyalarınız taşınır ve başarılı mesajı alırsınız. gelen ekranda da “At revision 1″ yazısını görürsünüz. Bu da artık ilk commitinizi yapmış olduğunuzu ve 1. versiyonda olduğunuzu gösterir.
Daha sonra da bu kodları kendi geliştirme ortamınıza çekmek isterseniz de şu işlemi yapmanız gerekmektedir.
Geliştirme ortamınızda bir klasör oluşturup buna sağ tıklayın.Svn checkout yazısına tıklayın gelen bilgilerde deponuzdan çekmek istediğiniz kodların yerini(trunk dan çekmelisiniz) ve çekeceğiniz yeri doğru olarak yazıp ok tuşuna basın daha sonra kodlar çekilir ve ortamınız hazırdır. Kodların çekildiği klasörde de bir tick işareti oluşur.
Ünlem işareti varsa kodunuz depodakinden farklı demektir bu da bir şeyler değiştirdiğiniz anlamına gelir. diğer boş klasörlerin ise Svn le alakaları yoktur. TortoiseSvn programını biraz karıştırırsanız çok işinize yarayacak şeyler bulabilirsiniz. Bunları başka bir yazıda da anlatacağım zaman bulursam. Sizin de sorunuz olursa veya düzeltmek istediğiniz bir şeyler varsa iletebilirsiniz.