AndroidManifest.xml
AndroidManifest.xml dosyası, herhangi bir Android projesinin olmazsa olmaz dosyasıdır. Bu dosya xml formatında oluşturulduğu için hem makina hem de insan tarafından okunabilir. Ayrıca Android Geliştirme Ortamı – ADT’nin sağladığı özelliklerle birlikte, görsel arayüzü ile uygulamalarınızda istediğiniz değişiklikleri kolayca yapabilmenizi sağlayan bir yapıya da bürünmüştür.
Aşağıdaki ekran görüntüsünde görebileceğiniz gibi ADT içinde AndroidManifest.xml dosyası 5 farklı sekmeye ayrılmıştır. Şimdi tek tek bunların ne anlama geldiklerini ve bunlarla neler yapabileceğinize bakalım:
Manifest
Manifest sekmesinde uygulamamızın paket adı, versiyon numaraları dahil başlıca özellikleri değiştirebiliyoruz. Hemen altında yer alan “Manifest Extras” bölümünde ise, uygulamamızda yer alacak kütüphaneler, kullanılabilecek ekran boyutları gibi bazı temel özellikler de eklenebilir. Örneğin, burada yer alan Uses Sdk seçeneği ile uygulamamızın çalışmasını istediğimiz minimum SDK sürümü ve hedeflediğimiz ana SDK sürümünü seçebiliyoruz:
Application
Application sekmesinde uygulamamızın temel değişkenlerini ayarlayabiliyoruz. Uygulamanın tema, simge, logo, açıklama ve gereken izinler gibi özelliklerini buradan ayarlayabileceğimiz gibi çoğu zaman kodlama gerektirecek donanım hızlandırma, kullanıcı alanının yönetimi, yedekleme (backup) gibi bazı özellikler için de görsel arayüzü kullanabiliyoruz. Örneğin, aşağıdaki ekran görüntüsünde görebileceğiniz gibi Hardware accelerated (Donanım hızlandırma) = true şeklinde ayarladığımız uygulama, artık bu özelliğe sahip oluyor. Kod çıktısını ise AndroidManifest.xml sekmesinde gözlemleyebiliriz:
Instrumentation
Instrumentation sekmesinde uygulamanıza ek “enstrümanlar” ekleyebilirsiniz. Enstrümanlar, uygulamanızın çalıştığı süreçten (process) ayrı olarak uygulamanızla ilgili testleri yerine getiren, onun yaşam döngüsüne karışan ve onu takip eden Android bileşenleridir. Daha çok fonksiyonel testler yazdığınızda burayı kullanacaksınız.
AndroidManifest.xml
Tüm bu yukarıda saydığımız bileşenlerin kodda görüntülendiği ortam AndroidManifest.xml’dir. Burada isterseniz görsel arayüzde yaptığınız değişikliklerin yansımalarını görebilirsiniz, isterseniz de hiç görsel arayüze bulaşmadan doğrudan xml kodu da yazabilirsiniz:
İpucu: Application sekmesinde donanım hızlandırmayı görsel arayüzden etkin duruma getirmiştik, yukarıdaki ekran görüntüsünde bu durumun xml kodundaki yansımasını görebilirsiniz
About Post Author
Tags: android, AndroidManifest.xml, manifest, settings