IDE’nin Tanıtılması ve Android Bileşenlerinin Eklenmesi
Bir önceki derste nasıl yüklendiğini gördüğümüz Eclipse IDE’sini biraz daha yakından inceleyelim:
Eclipse yüklenmesi tamamlandıktan sonra Google’ın Android geliştiriciler için yazdığı Eclipse eklentilerini kurmamız gerekir. Bunun için Help > Install New Software yolunu kullanarak eklenti yükleme penceresini açtıktan sonra Add… seçeneğine tıklayalım. Karşımıza aşağıdaki pencere gelecektir.
Burada yeni yükleme yapmak için isim (Name) kısmına “Android”, konum (Location) kısmına ise https://dl-ssl.google.com/android/eclipse/ adresini girelim.
OK tuşuna bastıktan sonra Eclipse belirtilen adresi sorgulayacak ve bulduğu paketleri listeleyecektir.
Burada bütün paketleri seçip Next düğmesine tıklayalım. Sonraki pencerede bizden lisans onaylamamız isteyecek.
Gerekli onayı verdikten sonra Finish düğmesine tıklayarak yüklemeyi başlatalım. Bu aşamada dosyalar indirilmeye başlar. Dosyalar yüklendikten sonra Eclipse’ı tekrar başlattığımızda üst pencerede Android ile ilgili iki simge görüntülenir.
Soldaki simgeye tıklayarak Android SDK Manager’ı başlatalım ve bize gerekli Android paketlerini indirmeye hazırlanalım.
Bu ekranda bugüne kadar Google ve Android projesini destekleyen firmalar tarafından yayınlanmış her türlü geliştirme aracına erişebiliriz. Listeden uygulamamıza uygun Android versiyonunu seçerek indirme işlemini başlatabiliriz. Dilersek birden fazla sürüm yükleyerek uygulamamızın değişik Android sürümlerinde nasıl çalışacağını da takip edebiliriz. Gerekli paketleri seçtikten sonra Install Packages seçeneğiyle yüklemeyi başlatabiliriz.
Yükleme bittikten sonra Android Virtual Device Manager adlı uygulamayı başlatarak kendimize bir sanal cihaz tanımlamamız gerekir.
Tanımlayacağımız sanal cihaz, seçtiğimiz işletim sistemi sürümüne göre bir Android işletim sistemi başlatır ve gerçek bir cihazda çalışır gibi bütün fonksiyonları denememize olanak tanır. Bu ekrandaki Newseçeneğiyle yeni bir cihaz tanımlayalım.
Yukarıda yer alan örnekte, Android 4.1 sürümünü kullanan ve 512 MB harici diske sahip bir sanal makina tanımladık. Ayarlarımız bittiğinde Create AVD düğmesine tıklayarak sanal makinamızı yaratalım.
Sanal cihazı tanımladıktan sonra Start düğmesine basarak artık Android Emülatörü‘nü başlatabiliriz. (Android Emülatör’ünün çalışması ilk seferde uzun sürebilir.)
About Post Author
Tags: android